maanantai 6. kesäkuuta 2011

ALOtreeniä

Tänään aloitettiin taas yksi DogiTiimin tokokurssi! Olin ainoa eläinrääkkääjä (oli kuuma!) paikalla, joten saatiin nauttia Anun yksityisopetuksesta koko tunti. Päätettiin kokeilla tehdä ALO-luokka kokonaan hyppyä lukuunottamatta ja seuraamisista vain toinen. Vähän jännitti miten Piitu jaksaa ja haluaa tehdä hommia...

Varjossa on hyvä olla.

Aloitettiin paikkamakuulla ja Piitu sai kaverikseen Anun Noomi-bortsun. Ekalla kerralla Piitu oli tosi levoton, pää pyöri ja lopulta se nousikin ylös. Palautin paikalleen ja otettiin uusiksi. Piitulla oli siis namikuppi edessä, mutta tänään se ei oikein osannut keskittyä siihen kunnolla. Sitä kiinnosti Noomi todella paljon jo heti alusta alkaen, onneksi toinen oli kuitenkin niin pätevä ettei edes katsonut Piitun suuntaan. ;) Toinen yritys kesti 1 minuutin ja 13 sekuntia, sitten Piitu alkoi vähän piipata. Odotettiin että hiljeni ja kävin sitten vapauttamassa. Phuuh, paljon on vielä hommia paikallamakuun kanssa...

Ihan alkuun tehtiin myös luoksepäästävyys, eli Anu kävi rapsuttamassa Piitua ja katsomassa hampaat. Ei suurempia ongelmia, vähän ensiksi käänsi päätä sivuun kun hampaita katsottiin, mutta peppu pysyi kuitenkin maassa ja hampitkin näytettiin lopulta hyvin.

Sitten otettiin seuraamista hihnassa. Anu käskytti ja kaavioon kuului käännökset oikealle ja vasemmalle, täyskäännös sekä juoksu. Piitu oli yllättävän hyvä! En olettanut että se jaksaisi koko kaavion ilman palkkaa ja toki välillä vähän kontakti meinasi tippua tai koira jäi vähän jälkeen käännöksessä, mutta muuten se oli hyvinkin innokas ja seuraamiseen mahtui monta tosi hyvää pätkää. :) Eli positiivinen mieli jäi ehdottomasti!

Liikkeestä maahanmeno oli hyvä ja nopea, ja seuraaminen ennen käskyä kuulemma myös hienoa. Liikkeestä seisominen meni myös nappiin vaikka sitä vähän jännäsinkin. Pysähtyi heti käskystä eikä tullut senttiäkään eteenpäin! Anu arvioi molemmat jäävät 10 pisteen arvoisiksi. ;) Jatkossa nyt sitten jääviä lelupalkalla, koska teknisesti ne alkavat olla jo kisavalmiita.

Luoksetulossa Piitu ennakoi ja lähti tulemaan kun Anu sanoi "käsky". Otettiin sitten vähän lyhyemmältä matkalta niin, että Anu sanoi erilaisia käskyjä ja heilautti mulle kättään, kun sain kutsua koiran luokse. Tällä kertaa Piitu kuunteli onneksi vain mua ja tuli vasta käskyllä luokse. Eli häiriötreeniä luoksetuloonkin, jonkun pitää liikkuroida meille jotta Piitu oppisi odottamaan oikeaa käskyä. Muuten luoksetulo(t) oli kyllä hyviä ja vauhdikkaita, kuten aina.

ALO-liikkeiden jälkeen jatkettiin vielä seuraamisen käännöksien harjoittelemista. Ensin harjoittelin ilman koiraa käännökset molempiin suuntiin ja sitten koiran kanssa. Ja kuinka vaikeaksi se muuttuukin samantien... Kyllä minäkin niitä välillä yksinäni treenaan, ihan totta, mutta nyt ne pitäisi saada tulemaan sieltä selkarangasta! Niin että käännökset tulisivat vaikka unessa ihan oikein. Täyskäännöksessä päädyttiin siihen, että tokossa käännyn oikealle ja pk-tottikseen Piitun voisi opettaa kiepsahtamaan takaa ympäri, jos itse käännyn vasemmalle. Eli en enää kävele sitä päin, vaan koira vaihtaa nopeasti puolta täyskäännöksessä. Jos käännyn vasemmalle täyskäännöksessä, tulee vastaan sama ongelma kuin "normaalissakin" vasemmalle käännöksessä... Piitu ei edelleenkään osaa käyttää takapäätään ja joudun törmäämään siihen. Piitu kestää kyllä pienen törmäämisen, ei siinä mitään, mutta sitten täyskäännös ei olekaan enää täyskäännös vaan soikea käännös. Lisää takapäätreeniä jälleen Piitulle!

Lisäksi leikitettiin Piitua vielä vähän patukalla ja tehtiin pari kertaa maahanmenoa patukkapalkalla. Ihan loppuun vielä yksi vauhtiluoksetulo pitkästä matkasta ja siitä leikkien autoon. Kuuma ilma teki kyllä tehtävänsä ja Piitu oli aika puhki, juoksi kyllä autolle muttei jaksanut hirveästi riekkua enää patukan kanssa. Oli se kyllä muutenkin tehnyt ahkerasti hommia, kun koko tunti oltiin yksin ja armottoman kouluttajan silmien alla. ;)

Piitu jaksoi kyllä yllättävän hyvin vaikka jokseenkin kisamaisesti liikkeet otettiin. Paikoittain se oli vähän väsyneen oloinen, mutta vastapainoksi taas välillä se oli tosi hieno.

Kotiläksyjä:
* Tarkkana, että jokainen perusasento on suora! Niitä ei kuitenkaan saa kuluttaa loppuun, vaan välillä myös vauhdista seuraamisia!
* Pepunkäyttötreeniä Piitulle ja ohjaajalle kävely- sekä käännöstreeniä
* Seuraamisen käännökset kuntoon + seuraamista vaihdellen matkojen pituuksia
* Luoksetulossa käskyn ennakointiin täytyy puuttua nopeasti! Paljon häiriötreeniä, jotta koira oppii erottamaan oikean käskyn
* Välillä koira autosta vain leikkimään kentälle ja sitten takaisin autoon

 ... ja vielä tuhat muuta juttua! :D Paljon tuli mietittävää ja treenattavaa, mutta oli kiva saada myös kannustavaa palautetta. Nyt taas tuntuu, että tunnelin päässä on valoa...

Ei kommentteja: